Kuchnia

Na obiad

UDON Z BROKUŁEM I TOFU

Składniki (2 porcje):
▪️ 400g makaronu udon (tego już podgotowanego)
▪️ 300g brokułów mrożonych
▪️ 180g tofu wędzonego
▪️ 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
▪️ 20g masła orzechowego
▪️ 40g wody
▪️ 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
▪️ 1.5 łyżki sosu sojowego jasnego
▪️ 1 łyżeczka soku z cytryny/octu ryżowego
▪️ 1 łyżeczka syropu klonowego
▪️ 2 ząbki czosnku
▪️ 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Oraz:
▪️ 20g orzechów nerkowca
▪️ garść szczypiorku
▪️ sezam

Wykonanie:
▪️ Tofu osuszyć w ręczniku papierowym, a następnie pokroić w kosteczkę. Orzechy i szczypiorek posiekać.
▪️ Rozgrzać oliwę na patelni na większym ogniu i podsmażyć tofu do zarumienienia.
▪️ Dorzucić brokuły, smażyć do rozmrożenia i miękkości al dente.
▪️ W międzyczasie składniki na sos połączyć.
▪️ Na patelnię dodać makaron, podsmażyć 2 minuty. Wlać sos i całość wymieszać, podsmażyć razem ostatnią minutę.
▪️ Ozdobić orzeszkami i szczypiorkiem!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation