Kuchnia

Przepisy - na słodko

Batoniki owsiane bez pieczenia - przepyszne! - Wysmakowane.pl



Batoniki owsiane bez pieczenia
szklanka płatków owsianych (ok 100 g)
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki płatków migdałowych
pół szklanki masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
po 1/4 szklanki suszonej żurawiny i suszonych moreli
30 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki miodu
3 łyżki wiórek kokosowych
Na dużej patelni bez tłuszczu podprażyć płatki owsiane na złoty kolor. Co jakiś czas zamieszać i uważać, by nie przypalić płatków. Gdy będą już lekko rumiane, na patelnie dodać słonecznik i płatki migdałowe. Wymieszać i podprażyć razem około 3 minuty, aż migdały również lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć patelnię z palnika i od razu dodać masło orzechowe i olej kokosowy. Mieszać do pełnego rozpuszczenia się masła i oleju. Zostawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia. W tym czasie posiekać żurawinę na pół i morele na mniejsze części. Czekoladę pokroić dość drobno. Do ostudzonej mieszanki dodać miód, bakalie, czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach ok 16 x 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna mieć wysokość ok 1 cm. Wilgotnymi dłońmi, mocno docisnąć ją do dna formy. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić blok na prostokątne batoniki. Można dodatkowo polać je z wierzchu miodem. Batoniki owsiane bez pieczenia są gotowe! Można zajadać.



Tutaj znajdziecie inne Wysmakowane inspiracje na wykorzystanie płatków owsianych -> Płatki owsiane. Wszystkie przepisy przepyszne, ale szczególnie polecam Waszej uwadze Ciasteczka marchewkowe z płatkami oraz Pieczoną owsiankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation