Inne

kulinaria

Wanilia i Kardamon: Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim

Składniki:
CIASTO:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g

NADZIENIE:
25 dag makaronu ozdobne wstęgi Makarony Polskie
40 dag zielonych szparagów
10 dag szynki np gotowanej
1 młoda cukinia
1/2 pora
3 łyżki oliwy
sól morska do smaku
pieprz mielony do smaku

MASA JAJECZNA:
3 jajka
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany gęstej 18%
szczypta gałki do smaku
sól do smaku
szczypiorek cienki do posypania
Sposób przygotowania:
Świeżym ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.


Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.



Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie.

Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation