Kuchnia

kuchnia

Chakhokhbili z kurczaka | Picantecooking


4 porcje:
Składniki

1 kg dużych udek z kurczaka, podzielić na kawałki
3 stołowe łyżki oleju roślinnego
1 cebula, pokroić w półpierścienie
5 pomidorów, zdjąć skórkę, grubo pokroić
4 ząbki czosnku, wycisnąć przez praskę
1 łyżeczka całych nasion kolendry
1 łyżeczka całych nasion kuminu
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki całych nasion kozieradki (można pominąć)
100 g orzechów włoskich, drobno zmielić
Czarny pieprz do smaku
Sól do smaku
1/2 pęczka natki kolendry do smaku
1) Na małej suchej patelni uprażyć całe przyprawy do momentu, aż zacznie być wyczuwalny wyraźny aromat przyprawy i będzie słychać skwierczenie.


2) Przyprawy przełożyć do moździerza i dokładnie rozetrzeć.


3) Kawałki kurczaka dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem.


4) W głębokiej patelni lub garnku, w którym będziecie gotować potrawę, rozgrzać olej roślinny. Wyłożyć kawałki kurczaka i dobrze ładnie zarumienić po obu stronach.


5) Dodać cebulę, wykładając pomiędzy kawałki kurczaka. Dusić wszystko razem, aż cebula zmięknie.


6) Dodać czosnek i przyprawy, dokładnie wymieszać i dodać pomidory.


7) Danie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, nieszczelnie przykryć pokrywką i dusić przez około 40-50 minut aż kurczak będzie gotowy. Mięso powinno odchodzić od kości.

8) Do potrawy dodać orzechy włoskie.


9) Chakhokhbili dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut odpocząć.


10) Chakhokhbili doprawić czarnym, świeżo zmielonym pieprzem, natką kolendry i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation