Kuchnia

Same słodkości

Sernik miodowy
Składniki na spód:
200 g herbatników
100 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
3 łyżki miodu
100 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:
200 g śmietany 18%
1 łyżka cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki blendujemy lub kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i cynamonem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyklejamy spód formy i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy foremkę i podpiekamy 10 minut. Wyciągamy, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.

3. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy na ciasteczkowy spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Po tym czasie sernik szybko wyciągamy, smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut.

4. Sernik studzimy przez 30 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, a następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation