Kuchnia

Same słodkości

Naked cake z kremem Milky Way Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

4 jajka (wielkość L)
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać przygotowaną masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.

Do przełożenia:

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (220g)
Składniki na krem Milky Way:

300 ml śmietanki kremówki 30%
4 batoniki Milky Way
250 g mascarpone
Śmietankę zagotować, dodać batoniki pokrojone na mniejsze kawałki. Co jakiś czas mieszając gotować do czasu aż całkowicie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubić na puch, a następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas miksując. Odłożyć ok 3-4 łyżki kremu do dekoracji, a resztę podzielić na dwie równe części potrzebne do przełożenia tortu.

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem Milky Way. Przykryć drugim blatem. Posmarować go dżemem z czarnej porzeczki i kremem Milky Way. Przykryć ostatnim blatem i na wierzchu oraz po bokach rozsmarować pozostały krem. Udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation