Kuchnia

Grill, piknik. lunchbox - dla dzieci i nie tylko...

Pieczone ziemniaki z kremowym twarożkiem

Składniki:

6-7 średniej wielkości ziemniaków, obranych i startych na tarte o grubych oczkach
1/2 cebuli
1 jajko
100 g sera typu cheddar, startego
100 g sera ricotta (ewentualnie twaróg półtłusty)
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
natka pietruszki



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z posiekaną cebulką i startym żółtym. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Dodać rozmącone jajko i wymieszać wszystko razem.
Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy na muffiny, rozdzielając równomiernie pomiędzy 12 gniazd.
Włożyć do piekarnika na 25 min zapiekać aż ziemniaki zaczną się rumienić, wierzchnia warstwa powinna być chrupiąca.
W między czasie biały ser zmiksować z łyżką gęstej śmietany, solą i pieprzem – na gładką masę o kremowej konsystencji.
Gdy ziemniaczane gniazda są już upieczone, odstawić do wystygnięcia na ok 10 minut. Następnie delikatnie wyciągać je z formy.
Kremowym serkiem udekorować każde gniazdo, ok 1 łyżeczki na każde jedno.
Udekorować posiekaną pietruszką.
Podawać jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation