Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Ciasteczka świąteczne

Ciasto:

200 g zimnego masła
320 g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
budyń waniliowy (40 g), proszek
1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:

konfitura np. wiśniowa, porzeczkowa czy malinowa

Ciasteczka świąteczne można przygotować 1-3 dni przed świętami. Nie przechowujemy ich w lodówce, więc nie polecam ich piec niewiadomo jak długo przed świętami, ponieważ po prostu po ponad tygodniu mogą się zepsuć. Inaczej wygląda sprawa jeśli nie nadziejesz ich konfiturą – wtedy można je spokojnie przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez 2 tygodnie.

Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.

Krok 2
ciastka na święta
Do miski dodajemy mąkę pszenną (320 g), 2 żółtka, budyń (40 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), cukier puder (3/4 szklanki, około 100 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), a także śmietanę 18% (1 łyżka).
Krok 3
ciasteczka swiateczne przepisy
Składniki zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego tak długo, aż powstanie nam jednolite, gładkie ciasto.
Krok 4
ciastka bożonarodzeniowe
Formujemy z ciasta kulę i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.

Krok 5
przepis na ciasteczka świąteczne
Ciasto wyciągamy z lodówki, lekko je wyrabiamy. Wałkujemy dość cienko na lekko podsypanym mąką blacie czy stolnicy (na tyle żeby można było bez problemu powycinać za pomocą foremek ciastka).
Jeśli chodzi o foremki to użyłam takich okrągłych, falowanych do tartaletek, a także małych gwiazdek. Równie dobrze można użyć szklanki i małych gwiazdek czy nawet kieliszków do wódki (żeby zrobić małe kółeczka zamiast gwiazdek).

Krok 6
przepisy na ciasteczka świąteczne
Mi wyszło 20 sporych ciastek, z czego na połowie powycinałam na środku małe gwiazdki (te gwiazdki wycinałam dopiero po ułożeniu ciastek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Czyli po złożeniu wyszło mi 10 ciastek.
Jeśli użyjecie do wycinania zwykłą szklankę i małej gwiazdki na środku to wyjdzie Wam na końcu z pewnością więcej sztuk.

Pieczemy przez ok 14-16 minut w temp 180 stopni, aż będą ładnie rumiane – czas pieczenia będzie zależny głównie od ich wielkości i od grubości ich rozwałkowania.

Krok 7
świąteczne ciasteczka
Upieczone ciastka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na całych ciasteczkach (czyli bez gwiazki) nakładamy po płaskiej łyżeczce gęstego dżemu czy konfitury. Fajnie się sprawdzi wiśniowa, malinowa czy porzeczkowa konfitura. Nie polecam używać dość wodnistych dżemów, ponieważ to sprawi, że ciastka szybko namiękną od niego, a poza tym mogą wypłynąć po dociśnięciu górnego ciastka.

Jeśli wolisz bardziej czekoladowy smak, to użyj zamiast konfitury nutellę.

Na dolne ciasteczko z konfiturą nakładamy górne ciastko z gwiazdką i lekko dociskamy.

Krok 8
ciastka świąteczne
Ciasteczka świąteczne już są tak naprawdę gotowe do jedzenia.
Opcjonalnie można je z wierzchu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation