Kuchnia

potrawy

Jajka faszerowane avocado

6 dużych jajek
1 małe dojrzałe awokado (ew. pół dużego)
1 łyżka masła
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 mała marynowana papryczka jalapeno
1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
Awokado natnij dookoła wzdłuż dochodząc nożem do pestki. Obie połówki przekręć w przeciwne strony i rozdziel - w jednej z nich zostanie pestka, wyrzuć ją. Łyżeczką wybierz miąższ i od razu skrop go sokiem z limonki i posiekaj. Posiekaj też papryczkę jalapeno.
Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj posiekany miąższ awokado, papryczkę, szczypiorek, kolendrę i zamieszaj. Masę przypraw solą i pieprzem.
Białka jajek napełnij ze sporą "górką" masą, każde ozdób posiekanym szczypiorkiem, ułóż na eleganckim talerzu i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation